Nyárádi Imre-István

Nyárádi Imre-István

1976. szeptember 4-én született Marosvásárhelyen. Családi otthona a Maros megyei Nyárádtőn van, ahol születése óta él, és amely Erdély vidéki szokásához illően, mindig három generációnak adott otthont.

Szülei munkahelyi kötöttsége (agrármérnök apja és gyógyszerész anyja) miatt nagyszülei révén korán betekintett a háztáji gazdálkodás világába, ugyanakkor játszótársaival együtt önálló módon fedezte fel a természet egyszerű szépségeit, tapasztalta meg a mindennapi feladatok elvégzésének menetét és a helytállás titkait.

Kezdeti tanulmányait a Nyárádtői Általános Iskolában végzi, majd ezeket a marosvásárhelyi Bolyai Farkas középiskolában folytatja matematika-fizika szakosztályban, ahol érettségizik.

Annak ellenére, hogy az állatok iránti szeretetéből adódóan kezdetben állatorvosi pályáról álmodott, meghatározó fordulatként belső sugallatból mégis a növénytermesztést választotta. Így egyetemi tanulmányait a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen végzi, amelynek Mezőgazdasági Karán öt éves román nyelvű képzési ciklusban 1999-ben okleveles agrármérnök diplomát szerez. Ugyanebben a intézményben Növénynemesítés, vetőmag és szaporítóanyag ellenőrzés és minősítés szakirányon mesteri képzést végez.

Az egyetemi időszakban alakul ki a gyomnövények és ezek szabályozása iránti vonzalma, amely a későbbi szakmai gyakorlata során egyre jobban erősödött.

Közvetlenül alapképzésének befejezése után üzemi termesztést folytató növénytermesztő farm alapállású alkalmazottja. Ezzel párhuzamosan bérelt szántóterületeken saját termesztési tevékenységbe kezd. Ezt jelenleg is közel 10 ha-on folytatja alapállású és egyéb kötelezettségei mellett, úgy hogy a termesztéstechnológiai munkálatok nagy részét saját maga végzi.

2002-ben családot alapít, bölcsész végzettségű feleségével, Eszterrel, három gyerekük született, Dávid, Tamás és Orsolya.

Hat év üzemi termesztést folytató vegyes farmokon szerzett tapasztalat után 2005-től a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem adjunktusa. Több szakmai alapozó és szaktantárgyat magába foglaló feladatkörét Marosvásárhelyen a Műszaki és Humántudományok Kar Kertészmérnöki Tanszéke keretében, három tanulmányi programban (Kertészmérnöki -BSc-, Tájépítészmérnök -BSc-, és Növényorvos -MSc-) teljesíti.

Oktatói tevékenységébe fokozatosan mélyült el, hiszen már 2001-ben a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének Maros megyei szervezete által szervezett tanfolyamokon szaktanár, 2004-től pedig a Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Karának nyárádszeredai kihelyezett tagozatán jelen pillanatig konzulens tanár.

2009-ben véglegesíti levelező tagozaton folytatott doktori tanulmányait, amelyek során a kukorica tápanyagellátása és gyomszabályozása közötti kölcsönhatásokat vizsgálata, és megszerzi PhD fokozatát a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem Doktori Iskolájában.

Eddigi egyetemi pályafutása alatt egy szakkönyv önálló írója (Gyomnövények Erdélyben és ezek szabályozása), további két szakkönyv társszerzője (pl. Amit a növényvédőszer hatóanyagokról tudni kell) és számos tudományos és tudománynépszerűsítő szakcikk írója. Szakmai irányítása alatt 44 sikeresen államvizsgázó hallgató készített eddig szakdolgozatot.

Bátran állítja, hogy téglát hordott az erdélyi magyar agrár felsőoktatás újraépítésében, amely több mint három évtizedes szünet után kezdetben Nyárádszeredában, majd a Sapientia EMTE keretén belül kezdődött el.

2015-ben a

Dr. Hunyadi Károly Ifjúsági Emlékérem kitüntetettje

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..